Kariyer Koçluğu

Kariyer alanı hızla değişiyor. Gelecekte koçluğun en fazla rağbet göreceği alanlardan biri olan Kariyer Koçluğu bugün itibariyle etkin bir şekilde talep almaktadır. Kariyer sözcüğü Fransızca carriére kelimesinden gelir, anlamı: güzergâh, tutulan yol, meslek.

Sıkça kariyerden söz ediliyor; başarılı bir kariyer sahibi olmaktan, mutlu kariyerden, kariyeri yönetmekten. Şirketlerin İnsan Kaynakları Departmanlarının çalıştığı alanlardan biri Kariyer Yönetimi olsa da aslında kariyerini yönetmek çalışanın işi. Söz konusu meslek seçimi, kariyer yolu çizmek gibi konular olunca işin içine başka kişiler de giriyor. Aile, arkadaşlar, öğretmenler… Kimi zaman geleceğin meslekleri nelerdir konusu konuşuluyor, tavsiyeler veriliyor. Kimi zaman hangi mesleğin iş garantisi var onlardan söz ediliyor. Bazıları için ise şöyle gelişiyor; hiç aklında yokken, üniversite sınavındaki puan öyle denk geldiği için, o bölüm okunuyor ve mezun olunuyor. Böylelikle kişi kendini o mesleğin içinde buluyor ve iş arama süreci başlıyor. Böyle tesadüfi seçimler sonucunda, bu soruların eşlik ettiği bir iş hayatı başlıyor aslında “sevdiğim işi mi yapıyorum?” “niçin burada çalışıyorum?” “potansiyelimi kullanabiliyor muyum?” “şu işi yapıyor olsaydım neler olurdu?” “bir sahil kasabasına yerleşmeli miyim?”

Tanımlarda, meslek sahibi olmanın temel amacının gelir elde etmek olduğu vurgulansa da aslında hepimiz biliyoruz ki asıl amacın yanında onlarca yan amaç var ve bu yan amaçlar zaman geliyor asıl amacı geçiyor. Kendini ifade etmek, kendini işe yarar hissetmek, kendini değerli / önemli hissetmek, insanlara yardım etmek isteği, çevremiz tarafından sevilmek, bir gruba ait olma isteği, toplum tarafından onaylanmak / beğenilmek…

Hele de şimdilerde Y Kuşağı’nın sorgulamaları daha da fazla. Yaptığı işte anlam arayışı, dünyaya ne bırakacağı gibi zor soruları sormak konusunda X Kuşağı’ndan daha cesur olduklarını söyleyebiliriz. Başka bir motivasyon olduğuna inanıyorlar ve vaz geçmek niyetinde değiller. Bir kariyer koçunun çalışmaktan en çok keyif aldığı danışan grubu, iş yaşamına yeni başlayan danışanlar olabilir. Onlar kariyer yolunu çizerken yanı başlarında olabilmek, onları mutlu ve doyumlu bir yaşama uğurlamak kariyer koçu için de son derece tatmin edici olacaktır. Meslek seçiminde mizaç ve değerlerin önemini görebilmek, işin yarısını tamamlamış olmak gibi. Bu gerçek ile bakıldığında bu kadar çok mutsuz çalışanın olduğunu görmek şaşırtıcı değil. Mesleğini değiştirmek isteyen çalışanların oranı çarpıcı. Bu isteğin farkında olup mesleğini değiştirenlerin oranı da oldukça çarpıcı. Konu ile ilgili yapılan bir araştırmaya göre çalışanların yüzde 67’si 35’inden sonra mesleğini değiştiriyor.