Bir bireyin en üst potansiyele nasıl çıkabileceğine ilişkin farkındalıklar ve iç görünün sağlanması, bireyin güçlü yönlerinin geliştirilmesi, kişisel farkındalığın arttırılması, doğal yeteneklerin ve güçlü yönlerinin geliştirilmesi çok önemlidir.
Meslek seçiminde mizaç ve değerlerin önemini görebilmek, işin yarısını tamamlamış olmak gibi. Bu gerçek ile bakıldığında bu kadar çok mutsuz çalışanın olduğunu görmek şaşırtıcı değil.
Sıkça kariyerden söz ediliyor; başarılı bir kariyer sahibi olmaktan, mutlu kariyerden, kariyer yönetmekten. Şirketlerin insan kaynakları departmanlarının çalıştığı alanlardan biri kariyer yönetimi olsa da aslında kariyerini yönetmek çalışanın işi.
Söz konusu meslek seçimi, kariyer yolu çizmek gibi konular olunca işin içine başka kişilerde giriyor. Aile, arkadaş, öğretmenler… Kimi zaman geleceğin meslekleri nelerdir konusu konuşuluyor, tavsiye veriliyor. Kimi zaman hangi mesleğin iş garantisi var onlardan söz ediliyor.
Bazıları için ise şöyle le gelişiyor; hiç aklında yokken, üniversite sınavındaki puan öyle denk geldiği için, o bölüm okunuyor ve mezun olunuyor. Böylelikle kişi kendini o mesleğin içinde buluyor ve iş arama süreci başlıyor. Böyle tesadüfi seçimler sonucunda, bu sorunların eşlik ettiği bir iş hayatı başlıyor.
Aslında ”sevdiğim işi mi yapıyorum?” ”niçin burada çalışıyorum?” ”potansiyelimi kullanabiliyor muyum?” ”şu işi yapıyor olsaydım neler olurdu?”
Meslek sahibi olmanın temel amacının gelir elde etmek olduğu vurgulansa da aslında hepimiz biliyoruz ki asıl amacın yanında onlarca yan amaç var bu yan amaçlar zaman geliyor asıl amacı geçiyor.
Kendini ifade etmek, kendini işe yarar hissetmek, kendini değerli ve önemli hissetmek, insanlara yardım etmek isteği, çevremiz tarafından sevilmek, bir gruba ait olma isteği, toplum tarafından onaylanmak ve beğenilmek…
DEĞERLER;
Hayatımızı düzene sokma ve tercih yapama şekillerinin önemli olduğu bir alan. Tercih yapmaya yardım etmek, bir eylemi netleştirmek ya da desteklemek için ele alına bilir. Değerleri ön plana çıkardığımızda üç şey olur; motivasyon ateşine yakıt ekler ve harekete geçmek için buhar üretmeye yardımcı olur. Kafamızda ki diğer tarafımız olan sabotajcıyı umursamaz ve tatmin edici bir hataya sahip olunur. Bu hayatta değerlerimizi gerçekleştirdiğimiz oranda mutlu oluruz.
Hangi temel değerlerin amacını ortaya çıkmasını sağlıyor?
Değerlerinin kendi hayatını ne kadar onurlandırdığını düşünüyorsun?
Bu amaç seni ileriye mi taşıyor, yoksa ona ulaşmak için zorlanmana mı neden oluyor?
YAŞAM ÇARKI;
Hayatımızda ki tatmin düzeyini ölçer. Yaşamımızda ki doyum dengemizi ölçer. Bireyin bugüne ait tatmin resmini görmesi önemlidir. Hep aynı noktada kalmış olması bireyin hayattan zevk almamasına neden olabilir.
Bu konuda neredeyim?
Nerede olmak istiyorum?
Bu sorular ile yeni bir amaç belirlenip yeni hedeflere ilerlemesini sağlayacak adımlar atması, danışanın hayatına yeni anlamlar katmasını ve hayatını daha anlamlı olmasını sağlar.
Gerçekte yeni bir iş, kariyer seçimi yaparken bir süre önce yapılan seçimde yolların ayrıldığı o noktaya geri dönmek mümkündür. Seçilen yolun doğruluğunu onaylamak veya farklı bir yola gitme kararı vermek için de çoğu zaman o noktaya dönmek zaten arzu edilir.
Böyle bir şeyin gerçekleşmesi, iş hayatına hazırlıksız ve bir zamanlar istenmeyen bir kariyer başlangıcı yapan pek çok kişiye büyük bir rahatlama sağlaya bilir. Hatta kariyerinin tam ortasındaki bir kişiyi bile kurtara bilir. İşin püf noktası zamanlamadır.
Kişi pes etmemeli, yeterince araştırma yapmadan devam ettiği yoldan vazgeçmemeli ve yanlış bir yola sıkışıp kalmamalıdır.
Yetişkinliğin başlangıcındaki bireyler aldıkları yolu ve bu yolu farklılaştırmaya devam edip etmemeyi düzenli aralıklarla tekrar gözden geçrecekleri bir çalışma hayatı planlamalıdır. Bunu yapmak, büyük bir farklılık yarata bilir.
Fatih Kırdar
Icf Professional Coach & Master Trainer